Leiderschapsontwikeling

Tweelinck is betrokken bij diverse leiderschapstrajecten. Het eerste traject betreft een tweejarig ontwikkelprogramma voor de leidinggevenden van de Hanzehogeschool in het kader van een nieuwe visie op leren (‘Hanze leerconcept’) en de Hanze-organisatie (‘Visie 2030’) verzorgd door Kessels & Smit. Sinds het najaar van 2023 begeleidt Tweelinck een van de leergemeenschappen met ontwikkeldagen en intervisie. Ook verzorgen we verdiepingsbijeenkomsten rond persoonlijke groei en (het leidinggeven aan) teamontwikkeling. Ten slotte begeleiden we diverse management teams bij vraagstukken rond leiderschap, samenwerking en diversiteit.

De tweede draait om de uitwerking van een nieuwe visie op samenwerken (‘Samen Sturen’) voor bestuur, directie en staf van Accare. Bij de aftrap eind 2022 was het met de deelnemers nog zoeken naar een goede balans tussen beschouwen en handelen, maar vijf sessies en acht maanden later – op de teamdag ‘Door te doen, gebeurt het’ – constateren we dat samen sturen, naast eerder de jeugdgezondheidsteams, nu ook voor het directieteam en de organisatie als geheel vruchten afwerpt. Het traject maakt deel uit van een organisatiebreed programma dat door Werk 3.0 wordt verzorgd. Lees meer over ‘Samen Sturen’ als ‘wonderlijke combinatie van collectief leiderschap aangevuurd door persoonlijke initiatieven’ op LinkedIn.

Ten slotte is Tweelinck de sparringpartner voor leidinggevenden van veel andere organisaties en bedrijven. We ondersteunen met strategische advisering en persoonlijke coaching.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *