Workshop Mijn Kompas

Aan het begin van ons leven krijgen we alle tijd om ons te ontplooien. We mogen spelen, leren, sporten, studeren en ‘op tussenjaar’ om te ontdekken wat bij ons past. Op een dag zijn we klaar. We hebben een leuke vriendenkring, nuttige diploma’s en een baan. We vonden een koers en staan op eigen benen. Toch worden we regelmatig geprikkeld door mensen die andere wegen bewandelen; actiever, uitdagender, socialer, betekenisvoller of wat ons maar opvalt. De workshop is bedoeld om die prikkels te omarmen, onze koers weer eens onder de loep te nemen en nieuwe wegen te verkennen.

De workshop Mijn Kompas kan in aanvulling op, of los van het Diepenring Kompas en de Diepenring Wandeling georganiseerd worden.

Inhoud en werkwijze

In de workshop gaan we samen op zoek naar een bijgestelde of nieuwe, maar in ieder geval bewuste koers voor iedere deelnemer. We onderzoeken wat je kunt, wilt en duurzaam in beweging houdt. We stellen elkaar vragen. Wie zijn je inspiratiebronnen? Wat deed je vroeger? Wat doe je nu? Wat wil je behouden en wat mag (of moet) anders? Met aandacht en waardering luisteren we naar elkaar. In tweetallen, drietallen en andere formaties. Ook komen we in beweging en laten elkaar zien wat we kunnen. Waarderend vragen we door. Waarom? Waarom? Waarom? Zo vaak als nodig is om onze diepste drijfveren en meest vervullende vaardigheden te ontdekken. Voor duurzame ontwikkeling laten we ons inspireren door de levenslessen uit de positieve psychologie.

Programma

Het resultaat van de workshop is een persoonlijk kompas met diepste drijfveren, meest vervullende vaardigheden, activerende levenslessen en concrete activiteiten als invulling van een bijgestelde of nieuwe, maar in ieder geval bewuste koers in leven en werk, waar je meteen mee aan de slag kunt. De onderstaande onderstaande onderdelen vormen samen met de praatplaat Mijn Kompas de leidraad.

  • Inspiratiebronnen uitwisselen
  • Eigen Ontwikkelgeschiedenis tekenen
  • Vier Vaardigheden onderzoeken
  • Eigen Vaardigheden in kaart brengen
  • Eigen Drijfveren in kaart brengen
  • Levenslessen uitwisselen
  • Mijn Kompas maken

Psycholoog Paul Passchier (Tweelinck) zorgt als ervaren begeleider voor een helder proces, verrassende impulsen en verhalen van zijn eigen inspiratiebronnen zoals (huisarts, activiste en fietser) Aletta Jacobs, (voetballer en hardloper) Arjen Robben, (huisarts, schrijver en wandelaar) Belcampo, (wetenschapper en fietser) Ben Feringa, (ondernemer en hardloper) Haile Gebrselassie, (journaliste, programmamaker en yogabeoefenaar) Janine Abbring, (actrice, schrijver en wandelaar) Nhung Dam, (kunstenaar en spiegoloog) Willem de Ridder en (astronaut, hoogleraar duurzaamheid en roeier) Wubbo Ockels.

Duur: 2 tot 3 dagdelen (inclusief wandeling), afhankelijk van de gezochte intensiteit, met aansluitend coaching naar wens

Voorbereiding: Bedenk aan wie jij je optrekt of hebt opgetrokken. Bedenk welke activiteiten, vaardigheden, drijfveren en levenslessen van inspiratie (kunnen) zijn voor jouw leven en werk.

Voorbereiding: Vraag 2 à 3 mensen in jouw omgeving naar betekenisvolle momenten. Wat kun jij (goed) en wat wil jij (graag), volgens hen? Vraag door op hun indrukken van jou.

Zelf organiseren

Niets staat in de weg om de workshop met jouw vrienden en collega’s zelf te organiseren. Zorg voor een inspirerende omgeving zoals de Diepenring in Groningen.

Inspiratiebronnen

Het kompas met de vier vaardigheden – denken, voelen, willen en doen – als windrichtingen is schatplichtig aan het gedachtegoed van onder anderen Otto Scharmer (theorie u), Stephen Covey (vier dimensies van menszijn), Howard Gardner en Daniel Coleman (meervoudige intelligentie), Abraham Maslov, Clare Graves en Eduard Spranger (drijfveren), Roy Baumeister (doelgericht handelen), Mihály Csikszentmihalyi (flow), Paul Ekman (emoties), David Cooperrider (waarderend onderzoeken), Machteld Huber, Martin Seligman en Sonja Lyubomirsky (positieve psychologie). Daarnaast put het uit de levens van activiste en fietser Aletta Jacobs, voetballer en hardloper Arjen Robben, schrijver en wandelaar Belcampo, wetenschapper en fietser Ben Feringa, hardloper en ondernemer Haile Gebrselassie, programmamaker en yogabeoefenaar Janine Abbring, theatermaker en wandelaar Nhung Dam, kunstenaar en spiegoloog Willem de Ridder, duurzaamheidsprofessor en roeier Wubbo Ockels en vele andere inspiratiebronnen aan de Diepenring.

Meer weten

Heb je inhoudelijke vragen of wil je meer weten over de workshop Mijn Kompas, mail met paul@tweelinck.nl.